torstai 7. helmikuuta 2013

Jokaisella jotakin ajatusta ja ideaa

Maanantaina 4.2. seikkailtiin koolle Myllypuron entiseen lämpövoimalaan evakoituun toimipaikkaan ja lämminhenkinen tapaaminen kehkeytyikin. Vaikka pakko myöntää: kouluttaja oli aluksi vähän jännityksissään. Kaikki tähdet eivät olleet suopeimmasta päästä: kiirettä, sairastumisia, eksymistä. Vaan hyvin alkutöyssyistä selvittiin.

Tahtotilasta hahmottui yhteinen suunta: motivoida oppijoita, luoda yhteistyötä opettajien kesken, päivittää ja rikastaa vanhaa kurssitoteutusta, teknologian mahdollisuudet oppimispäiväkirja- ja portfoliotyöskentelyyn kiinnostivat monia, verkon mahdollisuudet henkilökohtaistamiseen ja työssä oppimisen tukemiseen... ideoita sinkoili loppupäivästä ja mikä parasta, monella oli mielessä myös kollega tai useampi, jonka kanssa voisi ainakin osittain edistää teknologian opetuskäyttöä.

Meillä Open Päivityksen kouluttajilla on kaksi perusviestiä:
1. Näitä asioita oppii vain tekemällä, ei sivusta katsomalla, ei teoriassa.
2. Kaikkea ei tarvitse tehdä ja osata yksin, kaverin kanssa on paitsi hauskempaa, myös enemmän osaamista.

Jari Välkkynen kirjoitti blogissaan elokuulla 2011 osuvasti opettajan oppimisesta:
"Opettajan tulee suhtautua uusiin toimintatapoihin positiivisesti, varsinkin kun ne toimivat.  Uudet näkemykset ja työtavat pitää mielestäni ottaa heti käyttöön kun ne osoittautuvat toimintakelpoisiksi. Nyt vaan silmät auki, sillä näitä vastaavia kehitysideoita tulee aina silloin tällöin vastaan, ne pitää vaan osata tunnistaa ja tunnustaa."

Tapaus, josta Jari kirjoitti, koski asiaa, jonka hän oppi opiskelijalta. Samaa asennetta löytyy tähän koulutukseen osallistuvan puualan opettajan, Janne Säkkisen, blogista:
"Aivan mahtava päivä. Opiskelijat olivat mitä  mainioimpia kun otimme i-padit käyttöön. Pelkäsin ensin mitä tästä tulee kun osastollamme ei toimi minkäänlainen langaton netti ja opiskelijoiden padit ovat wifi padeja. Mutta kun sitten menin luokkaan niin opiskelijat olivat jo näppärästi luoneet omia yhteyspisteitä omilla älypuhelimillaan ja latailivat appseja toisiaan neuvoen täyttä häkää. He neuvoivat toisiaan apple id:n teossa ja saipa opekin muutaman kullanarvoisen vinkin heiltä."

Maanantaipäivän keskusteluissa todettiin myös kokeneitten opettajien todistuksen siivittämänä, että tuo kohdan 1 kehotus: tee itse, ei tarvitse tarkoittaa mitään maailmoja syleilevää tekemistä. Pienellä liikkeelle. Jokaisella aika on kortilla. Askel kerrallaan pääsee eteenpäin, kun suunta on selvillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti